Luemme siivouslehdistä ja internetistä uuden sukupolven koneiden saapumisesta puhtausalalle. Tuotantoyhtiöt ovat ilmoittaneet olevansa erittäin kiinnostuneita uusimpia tuotteitaan kohtaan, mikä viittaa siihen, että manuaalinen siivoaminen olisi vanhanaikaista. Toimialamme tarvitsee tätä kehitystä, sillä jo nyt käytettävissä olevasta työvoimasta on pulaa, eikä työvoiman saatavuus parane jatkossakaan.
Mutta lukiessamme näitä artikkeleita ja tutkiessamme materiaaleja, meidän pitäisi myös kysyä itseltämme, saavatko siivousyritykset tarvitsemaansa oikeanlaista tukea siivousprosessiin? Liian usein koneet esitetään ihmetuotteina, jotka voivat tehdä kaiken työn, mutta silti se voi johtaa investointien menettämiseen ja turhautumiseen asiakaspuolella.
5–10 % nykypäivän rakennuksista on tämän päivän robottien siivottavissa, uuden aikakauden käsikäyttöiset pienet yhdistelmäkoneet kattavat 20–30 prosenttia kerrospinta-aloista. Mutta kuinka kulmat ja reunat puhdistetaan konepesun yhteydessä? Mitä tapahtuu kululle/voitolle per m2?
Manuaalinen siivous on parantunut verrattuna uusiin menetelmiin; koneellinen puhdistustyö, joko robotiikalla tai manuaalisena, on aina hitaampaa toteuttaa kuin manuaalinen puhdistus. Koneet sen sijaan tehostavat puhdistustyötä, koska ne tuottavat enemmän mekaanista hankausvoimaa. Koneet eivät väsy ja toimittavat jatkuvaa laatutasoa, mutta pölyä laskeutuu kulmiin ja reunoihin, tuolien ja pöytien alla kohtiin, joihin koneet eivät pääse käsiksi ja jotka voivat joutua ilmaan ilmavirtauksia synnyttävien koneiden toimesta. Koneet ovat raskaita ja niitä haittaavat esteet, jotka ovat manuaalisessa siivouksessa kierrettäviä. Jos koneet toimivat itsenäisesti, siivoustoimijan liikenneprosentti varasto- ja siivouskohteiden välillä kasvaa.
Jos siivousprosessia tarkastellaan vain tuotteiden summana, siivousyrityksen budjettikustannukset kasvavat. Meidän on alettava ajatella prosessia viisaasti, integroida koneita ja robotteja prosessiin, muuttaa siivousprosessejamme ja taajuuksiamme, välttää seisottamasta koneita työttömänä varastossa ja jatkaa edelleen peruspesujen suorittamista. Segmentoimalla alueita, ottamalla käyttöön manuaalisia ja koneellisia menetelmiä voidaan optimoida tarpeen mukaan puhdistusprosesseja ja hallita kustannuksia.
Jos robotti on käytössä, pinnat puhdistuvat autonomisesti 24/7, mutta ne vaativat silti valvontaa ja huoltoa. Kulmat ja reunat, joihin pöly laskeutuu, vaativat manuaalista viimeistelyä, mutta pitääkö se puhdistaa yhtä usein ja samalla tavalla kuin ennen? Tulee alueita, joihin robotti ei pääse, onko tällöin robotin saavutettavien alueiden kustannus/tuotto riittävä, voisiko siivousväli olla pidempi? Kannattavuuspisteen löytämiseksi koko prosessi on otettava huomioon.
Jos käytettävissä on akkukäyttöinen yhdistelmäkone, niillä on usein suurempi kattavuus kuin robotilla, mutta niitä käytetään käsin. Mikä on kannattavuusraja hitaammasta mutta syvemmästä siivouksesta koneella tai useammin tehtävästä mutta nopeammasta manuaalisesti suoritettavasta siivouksesta? Integroitu tai erillinen koneen käyttö vaikuttaa liikenne- ja käyttökustannuksiin. Tämäntyyppiset koneet tarvitsevat esipölyttäviä alueita. Alueet, joita koneet eivät kata, on tehtävä manuaalisesti. Tässä myös kysymys: mikä on koneen ja manuaalisen puhdistuksen välinen kannattavuusraja? Oikeat vastaukset löytyvät vain, kun harkitaan koko siivousprosessia projektin sisällä.
On olemassa myös iso segmentti, joka pitää tehdä käsin, koska joko rakennus ei ole koneelle mahdollinen, pinta-ala on liian pieni investointiin tai hygieniaprotokolla ei salli koneita.
Vähemmällä vedenkäyttöä, kemikaalittomuudella, helpottamalla siivoojan työtä toimivilla välineillä voimme saada fiksumman tavan puhdistaa lattiaa. Me siivoustuotteiden valmistajana tunnemme vastuun, neuvomme siivousyrityksiä koko siivousprosessin uudelleen ajatteluun ja kutsumme myös robotti- ja konepuhdistusalan kollegoitamme tekemään samoin.
Vain siivoustuotteiden valmistajien ja toimittajien realistinen lähestymistapa auttaa asiakkaitamme tekemään oikeita päätöksiä manuaalisista tuotteista, vaunuista ja koneista sekä roboteista.