Puhtausalan ekologiset näkökohdat syntyivät vuoden 2010 tienoilla. Se alkoi "vihreistä" kemikaaleista ja niiden pakkauksista. Ensimmäiset aloitteet olivat samojen vanhojen kemikaalien tiivisteet, jotka vähentävät kuljetus- ja pakkausmateriaaleja, ja sitten enemmän ympäristöön vaikuttavia kemikaaleja. Puhtausalalla alettiin käyttämään vähemmän vettä siivouksessa mikrokuidun ja pienten koneiden avulla, joilla on pieni vedenkulutus. Suuret toimitilayritykset alkoivat analysoida hiilijalanjälkeään ja vaativat kestäviä tuotteita. Kestävän kehityksen puhdistustuotteiden markkinat syntyivät ja kasvavat edelleen. Ja tämän kasvun myötä "viherpesu" lisääntyy.
Viherpesua on tilanne, jossa yritykset viestivät ja markkinoivat näyttääkseen ilmastoystävällisemmiltä ja ympäristön kannalta kestävämmiltä kuin ne todellisuudessa ovat.
Kehdosta kehtoon, kierrätettävyys, kierrätys ja kestävä kehitys tulivat avainsanoja tuotteiden valinnassa. Mutta mikä on näiden tuotteiden panos organisaatiollesi?
Kehdosta kehtoon tarkoittaa yhdisteiden 100-prosenttista uudelleenkäyttöä saman tuotteen valmistukseen. Jos käytetyt tavarat palautetaan tehtaalle käytön jälkeen, loppukäyttäjä edistää kestävää kehitystä.
Kierrätettävyys tarkoittaa sitä, että tuote on valmistettu ensiömateriaalista ja niiden yhdisteet voidaan käyttää uudelleen samaan tai mihin tahansa muuhun tuotteeseen. Kestävä vaikutus riippuu regeneroidun yhdisteen laadusta. Kun harkitaan tekstiilien puhdistusta, siivousliina on helpompi kierrättää kuin moppi, koska moppi on kokoelma useita ja erilaisia materiaaleja. Mahdollisuus huippuluokan kierrätykseen on vain jos tekstiilit toimitetaan takaisin organisaatiolle, joka voi hajottaa tuotteen ja erottaa eri komponentit. Muuten käytetyt tuotteet päätyvät suuriinharmaisiin tunnistamattomiin muovimääriin, joiden kestävyysvaikutus on pieni.
Kierrätys tarkoittaa, että tuotteen valmistuksessa joko osa tai kaikki komponentit sisältävät kierrätettyjä yhdisteitä. Se, kuinka paljon yhdistettä on kuitenkin usein määrittelemätön.
Kierrätystuotteet edistävät kestävyyttä, mutta eivät vähennä siivousyrityksen hiilijalanjälkeä.
Miten nämä avainsanat heijastavatyrityksesi kestävää kehitystä?
Puhdistuspaikasta ja kostutuksesta riippuen mopit painavat 100-350 grammaa. Keskimääräinen 225 gramman moppipolyesterimikrokuidusta, jossa pelkkä puhdistusosa (ei täyte, taustamateriaali, pesulappu, ompelulanka tai putkimateriaali) sisältää 80 % kierrätysmateriaalia. Noin 20 grammaa, alle 10 % alkuperäisestä tuotteesta, olisi kierrätysmateriaalia, kun taas loput, useimmiten vielä neitseellistä materiaalia. Mutta tietysti mikä tahansa suuri tai pieni panos auttaa ympäristöä. Kuitenkin, kun tätä moppia verrataan 88 g Rekola moppipyyhe, joka on valmistettu neitseellisistä materiaaleista, niin "kierrätetyn" mopin negatiivinen vaikutus olisi silti 117 grammaa neitseellisiä yhdisteitä. Enemmän kuin yhden Rekola moppipyyhkeen nettopaino.
Mitä painavampi moppi on, sitä enemmän kierrätysmateriaalia voidaan lisätä, mutta silti kevyiden tuotteidenvarjoon, käyttämällä huomattavasti enemmän neitseellisiä materiaaleja. Millä on negatiivinen vaikutus loppukäyttäjien hiilijalanjälkeen.
Useimpien nykyistenpuhdistusliinojen kangas on ultramikrokuitu, nylonin seos
(PA) ja polyesteri (PET).Kierrätyksen kannalta vain PET-osa kankaasta voidaan käyttää kierrätysseoksena, mutta kierrätysmateriaali saattaa vaikuttaa puhdistustehoon. Tämän vaikutuksenkompensoimiseksi saatetaan tarvita lisää PA:ta.
Ultramikrokuitu voidaan kierrättää, jos se kerätään erikseen, mutta sitä ei voi käyttää uudelleen ultramikrokuidunvalmistukseen.
Kierrätetystä yhdisteestä riippumatta näiden kankaiden tarjoaminen kierrätykseen vaikuttaa positiivisesti loppukäyttäjäyrityksen kestävyyteen ja hiilijalanjälkeen.
Jos pyyhkeiden puhdistuskykyä alennetaan käyttämällä kierrätysseosta, seurauksena on puhdistuskemikaalienlisääntyminen, mikä on ristiriidassa kemikaalittoman siivouksen kanssa, joka tukee jäämätöntä puhdistusta. Tällaisissa tapauksissa kemikaalien lisääntynyt käyttö vaikuttaa negatiivisesti loppukäyttäjän hiilijalanjälkeen.
Irtoaminen on mikrokuitujen häviämistä käytön ja pesun aikana. Fleece-tuotteet tunnetaan korkeasta kuituhäviöistään, mutta myös kaikki Terry- ja/tai Staple-lankatuotteet menettävät kuituja nopeammin ja raskaammin kuin esimerkiksi vohvelikankaat. Siivoustekstiileistä irtoamisesta johtuvaa mikromuovien häviämistä ei ole standardoitu, joten monet valmistajat eivät ole testanneet tuotteitaan. Tekstiilin avoimien reunojen viimeistely voi lisätä irtoamismäärää. Jos pyykinpesukoneessa ei käytetä erityisiä mikrojätesuodattimia, sillä on negatiivinen vaikutus loppukäyttäjänsiivousyrityksen kestävyyteen ja hiilijalanjälkeen.
Elleivät siivousalan toimittajat muuta asennettaan ja keskity ensin kokonaispanokseensa CO2e:n ja kestävän kehityksen edistämiseen sen sijaan, että viestivät itseään vihreänä, ala ei muutu kestävämmäksi.
Esimerkiksi vihreän sähkön tai kierrätysmateriaalin käyttö tuotannossa auttaa vähentämään niiden CO2e:tä,mutta kokonaiskuvaa siivouksesta tarkasteltuna se ei vaikuta paljoa ta ipahimmassa tapauksessa lisää siivousalan CO2e:tä.
Puhdistus ilman pinta-aktiivisia aineita, pienempi vedenkulutus, aerosolien vähentäminen, jätteen vähentäminen, tuotteiden kestävyyden lisääminen, pyykin määrän vähentäminen pienemmällä tuotemäärällä ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat huomattavasti enemmän CO2e:nalentamiseen kuin kierrätys- tai kierrätystuotteiden käyttäminen.
Meidän pitäisi tehdä molempia vähentääksemme siivousteollisuuden hiilijalanjälkeä.
Siivouksentekstiilien pesussa on kaksi asiaa, jotka on otettava huomioon kestävyyden kannalta.
1. Tuotteen elinkaari. Mitä enemmän pesukertoja tuotetta kohden, sitä kestävämpi tuote ja loppukäyttäjänsiivousyritys.
2. Pyykin määrä. Vähemmän painoa siivoustekstiiliä kohti, jos niillä on sama puhdistuskapasiteetti, tarkoittaa vähemmän pesumäärää.
Pyykinpesulla on valtava vaikutushiilijalanjälkeen ja sitä kautta loppukäyttäjän siivousyrityksen kestävyyteen. Pyykin määrän vähentäminen 60–80 % samalla pinnan puhdistuksella voi vähentää CO2e:täenemmän kuin sähköautoihin vaihtaminen. Se sisältää puhtaan veden, jäteveden, pyykinpesuaineen, sähkön vähentämisen sekä pyykinpesukoneen ja valinnaisenkuivausrummun käyttöiän pidentämisen.
Esimerkiksi: 1000 kpl 225 grammanmoppeja 250 päivää käytössä verrattuna 88 gramman Rekola moppipyyhe vähentää pyykin CO2e:tä 80 % tai 184 tuhatta kg CO2e.
Voit tehdä laskutoimituksen itse osoitteessa:
https://www.rekola.com/fi-fi/tuotteet/rekola-reflex-siivouskonseptin-edut